Categories
Дизајн

Убавиот телефон

ISKRA ETA 80

  • За прв пат претставен на Љубљанскиот саем за електроника во 1978 година под името Олимпик
  • Дизајниран од легендарниот словенечки дизајнер Даворин Савник, кој се потпишува како дизајнер на сите телефони на компанијата Искра
  • Откако се појавува на пазарот, поради својата цена многумина не можат да го купат и затоа набрзо станува статусен симбол
  • Телефонот освојува многу интернационални награди и е дел од колекциите на повеќе музеи
  • Дел е од постојаната поставка на MOMA (Музејот на современа уметност во Њујорк)

Како звучи?

https://soundcloud.com/europeana/automatic-telephone-iskra-eta-80-ringing

Извори:
http://www.soundsofchanges.eu/sound/automatic-telephone-iskra-eta-80-sound-of-keypad/
http://50.bio.si/en/themes/bio-past/post/383/eta-80-the-electronic-telephone/
https://sloveniatimes.com/designer-of-legendary-analogue-phone-dies/