Categories
Литература Поезија

Ако носиш нешто неизречено…

Categories
Литература Поезија

овде никогаш не сум сигурен дали одам или се враќам

Categories
Литература Поезија

На Ванчо Николески

Categories
Литература Поезија

Х А О С

Categories
Литература Поезија

Сенките нè одминуваат 

Categories
Поезија

78

Categories
Музика Поезија

Н е ж н о с т

Ти само, што ми идеш на сон,
од денот – в предел темно-мрежен
ти една само можеш да кажеш
колку сум тих, и дури нежен.

Иако сонот ми дал право
да сложам сенка на секо чело,
искрено кажи: дали сум те
навредил, еднаш, со какво дело?

Не! Силен, сепак сум се клонел
на власта своја да се решам, –
да не би да ме намразиш тајно,
да не ми идеш, ако ти згрешам.

Нежниот ЏИН од Небрегово
„Нежност“ препеана од Диме Поповски
Categories
Музика

Чујте ги ЧУИ!

Загрепскиот квартет „Чуи“ (Chui), има сосема поинаков пристап кон џез музиката и често експериментира фузирајќи џез со електронска музика, даб, рок, фанк, па дури и пост-рок и амбиентална музика. Во 2012 година, преку дискографската куќа Dancing Bear го објавуваат својот прв албум насловен „Chui“. Досега имаат идадено 6 студиски албуми, последниот насловен „Zagreb-Berlin“ објавен во 2022 година. Седум пати ја добиваат најпрестижната хрватска награда „Порин“ во различни категории и четири пати ја добиваат наградата „Rock&OFF“ на независните музички новинари. Од соработката со џез оркестарот на Хрватската Радио Телевизија и со легендарната Јосипа Лисац произлезе прекрасната композиција „Tebi putujem“.

„Чуи“ настапија на последната вечер од тридневниот фестивал „Крај Вардарот џез“, организиран од дискографската куќа „ПМГ Џез“.

„Чуи“ го нарекуваат и бенд за „не-џезери“, што во никој случај не би требало да се протолкува погрешно. Џезот не треба да биде музика за елитите. Џезот се менува, како што се менуваме и ние. Џезот е за сите. Затоа „Чуи“ се посебно доживување.

Чујте ги „Чуи“ и самите проценете!

Categories
Стрип Уметност

Со Купенкова за СТРИПОТ

Дигиталниот начин на цртање, воведе дебата за етиката на уметноста. Многумина сметаат дека технологијата ги плени уметниците и креативците.
Но за децата цртежот е природен процес. Од детството, децата започнуваат со експериментирање со цртање и цртежот е начин на детето да го изрази своето разбирање за светот и работите што му се важни.
По тој повод беше објавен конкурс за стрип за деца и млади од основните и средни училишта, објавен од страна на Стрип центарот на Македонија – Велес, а потоа и завршна изложба од грантот „За нашите соседи и пријатели“.

Како дел од проектот со наменски стрип и како член на жири комисијата, разговаравме со стрип авторката и илустраторка Славица Купенкова.

За каков конкурс станува збор?

Се работи за стрип конкурс за деца од основни и средни училишта, каде малите уметници беа оставени слободно да се изразуваат преку нивните цртежи во табли. Добивме одлични и уникатни стрипови од деца и тинејџери кои ја изразија својата креативност и емпатија.

Зошто стрипот е популарен?

Сите ги знаеме придобивките од цртање како што се развивање на фини моторни вештини, подобрување на координација рака-око, визуелна анализа и концентрација итн. Воопшто стрипот е многу е популарен, но и корисен бидејќи преку значењето на сликите, децата се охрабруваат да „читаат меѓу редови“. Со говорниот балон, стриповите го поттикнуваат читањето на визуелен начин и преку цртежи и слики помагаат да разберат некои посложени човечки емоции, а предизвикувајќи желба за читање секако дека ја подобруваат и вербалната интелигенција.

Како сте вие, како стрип авторка, задоволна од квалитетот на испратените стрипови?

Нашите учесници имаат огромна почит кон цртањето и сум воодушевена од нивната работа. Воедно преку тематскиот стрип, забележав дека децата и младите се воини за социјална правда со силна толеранција и емпатија. Преку цртежот многу често изразуваат важен настан што се случува во нивниот ум – реален или замислен. Можат да нè научат многу и бесценето е времето поминато со децата за да се потсетиме и ние возрасните на некои едноставни животни лекции.

Дали беше организирана завршна изложба за наградените учесниците?

Секако следеше и завршна изложба во локалната библиотека „Гоце Делчев“ во Велес. Во категорија на ученици од средни училишта и во категорија на ученици од основни училишта беа наградени со прво, второ и трето место, а беа доделени и награди за најдобар цртеж, најдобро сценарио и една специјална награда. Среќна сум што нашите млади уметници ни укажаа доверба со своите уметнички дела.

Categories
Времеплов Поезија

Ц В Е Т О В И