Categories
Музика

Ој, Прилепе граде

Ој, Прилепе граде, гордост македонска,
за тебе ќе пејам, има и што да пејам.
Во тебе се раѓаат храбри Македонци,
храбри Македонци, сите патриоти.

Тебе ми те красат Маркови Кули,
во тебе се роди славни Крали Марко,
легендарни Марко, во песни опеан,
во песни опеан, во целиот Балкан.

Во тебе се раѓа македонско злато,
македонско злато, што во свет го нема.
Затоа се, Прилеп, со тебе гордеам,
за тебе ќе пеам, по свет ќе те славам.

Ој, Прилепе граде, гордост македонска,
и во тебе пукна прва пушка, граде,
прва пушка пукна против душмани,
за Македонија, за име македонско.

Текст: https://pesna.org/song/991

Categories
Музика Поезија

Н е ж н о с т

Ти само, што ми идеш на сон,
од денот – в предел темно-мрежен
ти една само можеш да кажеш
колку сум тих, и дури нежен.

Иако сонот ми дал право
да сложам сенка на секо чело,
искрено кажи: дали сум те
навредил, еднаш, со какво дело?

Не! Силен, сепак сум се клонел
на власта своја да се решам, –
да не би да ме намразиш тајно,
да не ми идеш, ако ти згрешам.

Нежниот ЏИН од Небрегово
„Нежност“ препеана од Диме Поповски
Categories
Музика

Чујте ги ЧУИ!

Загрепскиот квартет „Чуи“ (Chui), има сосема поинаков пристап кон џез музиката и често експериментира фузирајќи џез со електронска музика, даб, рок, фанк, па дури и пост-рок и амбиентална музика. Во 2012 година, преку дискографската куќа Dancing Bear го објавуваат својот прв албум насловен „Chui“. Досега имаат идадено 6 студиски албуми, последниот насловен „Zagreb-Berlin“ објавен во 2022 година. Седум пати ја добиваат најпрестижната хрватска награда „Порин“ во различни категории и четири пати ја добиваат наградата „Rock&OFF“ на независните музички новинари. Од соработката со џез оркестарот на Хрватската Радио Телевизија и со легендарната Јосипа Лисац произлезе прекрасната композиција „Tebi putujem“.

„Чуи“ настапија на последната вечер од тридневниот фестивал „Крај Вардарот џез“, организиран од дискографската куќа „ПМГ Џез“.

„Чуи“ го нарекуваат и бенд за „не-џезери“, што во никој случај не би требало да се протолкува погрешно. Џезот не треба да биде музика за елитите. Џезот се менува, како што се менуваме и ние. Џезот е за сите. Затоа „Чуи“ се посебно доживување.

Чујте ги „Чуи“ и самите проценете!

Categories
Музика

Музичко – поетско чудо

Во март 2020 година, во CD формат и издание на „Југотон – Кроација Рекордс“ беше реиздаден култниот албум „Македонија пее“ на големиот уметник Зафир Хаџиманов. Оригиналното издание е објавено на винил, далечната 1986 година.

„Зафир пее – Македонија пее“ е нешто највредно што го создадов. Секој стих од првата до последната шансона на ова CD е вистински бисер, а мојата музика и пеење само ја оплеменуваат и ја галат. Мојот побратим Славе Димитров, со своите аранжмани, ги прелеа со злато овие драги камења од песни. Благодарам од срце. Секако, голема благодарност до издавачот за нивната повторна верба во мојот сон. Слушање на ова мало музичко – поетско чудо е чист љубовен чин, со слатки последици!

Зафир Хаџиманов

Доколку не сте во можност да го преслушате овој редок албум на компакт-диск, ви препорачуваме да го пребарате оригиналното издание Makedonija Pjeva на некоја од музичките стриминг платформи (Apple Music, Spotify, Deezer) и да уживате во ова мало музичко – поетско чудо…

Силјан, Феникс 2020

Зафир Хаџиманов е автор на издавачка куќа „Феникс“ и актуелен добитник на наградата „Гоцева мисла“. Наградата се доделува за целосен ангажман и придонес во афирмирањето на македонската култура и литература во светот.